Het lyrische vioolspel van Janneke van Prooijen is geliefd bij publiek en medemuzikanten. Zij is één van de meest veelzijdige violisten van haar generatie.

Ze studeerde bij Jaring Walta en Ilya Grubert en volgde masterclasses bij Herman Krebbers, Pavel Vernikov, Neli Schkolnikova en Johannes Leertouwer. Kamermuzieklessen volgde Janneke bij Istvan Párkányi. Voor haar examen uitvoerend musicus ontving zij het Stipendium van de Vrienden van het Rotterdams Conservatorium.

Haar muzikale belangstelling reikt van hedendaagse muziek via romantische en klassieke hoogtepunten tot jazz-, pop- en zigeuner- en geïmproviseerde muziek. Ze werkte met vele  internationale en nationale componisten: György Kurtág, Sofia Goebaidoelina, Kunsu Shim, Gerhard Staebler, Frank Denyer, alsook Merijn Bisschops, Morris Kliphuis, Froukje Verhagen, Willem Boogman, Arnold Marinissen, Piet-Jan van Rossum, en stond op het podium met zigeunerviolisten Roby Lakatos en Gregor Serban.

Ze is hartstochtelijk kamermusicus: Janneke is eerste violiste van The Atlantic Pianotrio, Prisma Strijktrio en Ensemble Lunatree, en ze maakt deel uit van het Tim Kliphuissextet.

Daarnaast is ze regelmatig gast bij het Matangi kwartet, het Doelen kwartet en het Doelen Ensemble.

Als concertmeester en dirigent-vanaf-de-stoel van Lisa Jacobs’ String Soloists werkte Janneke mee aan zeer lovend ontvangen cd’s met vioolconcerten van Locatelli en Haydn, alsmede aan de cd “Concerto Métis” van gitarist Enno Voorhorst.

Janneke was gastconcertmeester bij Amsterdam Sinfonietta, ASKO/Schönbergensemble en het Metropole-orkest.

Ook als solist is Janneke veelgevraagd: ze soleerde met De Koninklijke Luchtmachtkapel, Amsterdam Sinfonietta, het Hollands Vocaal Ensemble, het Ives Ensemble, het Ricciotti Ensemble en kamerkoor Attacca. Recent voerde zij “Memo” van Michel van der Aa voor vioolsolo uit in het 1-daagse festival “De Grote Oversteek” van Lunatree in ‘s Hertogenbosch.

In 2015 bracht Prisma Strijktrio zijn debuut-cd “Voyage” uit met muziek van Jean Cras, Ravel, Ockeghem en verhalen van A.L. Snijders. Naar aanleiding daarvan was Prisma te gast bij diverse radio en televisieprogramma’s (Muziekwijzer, Vrije Geluiden, De Tiende van Tijl). De cd werd door het blad Luister bekroond met een 10.

Op verzoek van Tijl Beckand (presentator De Tiende van Tijl, cabaretier, oud-lama) heeft Janneke samen met The Atlantic Trio, het Nederlands Blazersensemble en Maarten Koningsberger de cd ©Beckand met muziek van diens overgrootvader Charles Beckand opgenomen. Deze cd is dubbel platina geworden.