Duo Tim Kliphuis – Janneke van Prooijen

In de zomer van 2020 ontwikkelden Janneke en Tim een duoprogramma – de Zigeunercanon – voor beiden een langgekoesterde wens. Uit hun twee violen halen ze een klankpalet dat gaat van intiem gefluister tot een grootse, orkestrale klank. 

Het programma begint bij de Canons voor twee violen van Georg Philipp Telemann, en eindigt met opwindende geïmproviseerde zigeunermuziek uit Budapest.
Een directe link met de zigeuners heeft Bela Bartok, van wie een selectie uit zijn 44 Duo’s zal klinken. Verder komt de Russische traditie langs met muziek van Reinhold Glière en zijn latere leerling Sergej Prokofieff.

Het programma duurt rond 50 minuten en de stukken worden aangekondigd en toegelicht.

Janneke maakt ook deel uit van het Tim Kliphuis Sextet, The Art of Improvisation, waarmee een programma met een zinderende mix van klassieke, jazz, folk en wereldmuziek wordt gebracht. Na de lancering in 2015 van de zinderende cd The Hilversum Sessions, waarop werk van Copland, Ellington, McLaughlin, Schulhoff en Kliphuis zelf, volgden een toers in het buitenland, langs de grote zalen van Nederland en optredens voor radio en tv. Tim Kliphuis wordt alom beschouwd als ‘erfgenaam’ van de beroemde jazzviolist Stéphane Grappelli.