Biografie

Het lyrische vioolspel van Janneke van Prooijen is geliefd bij publiek en medemuzikanten.

Ze studeerde bij Jaring Walta en Ilya Grubert en ontving masterclasses van Herman Krebbers en Pavel Vernikov. Voor haar examen  uitvoerend musicus ontving zij het Stipendium van de Vrienden van het Rotterdams Conservatorium.

Haar muzikale belangstelling reikt van hedendaagse muziek via romantische en klassieke hoogtepunten tot jazz-, pop- en zigeuner- en geïmproviseerde muziek. Ze werkte met vele  internationale en nationale componisten: György Kurtág, Sofia Goebaildoelina, maar ook Morris Kliphuis, Arnold Marinissen, Piet-Jan van Rossum, en stond op het podium met zigeunerviolisten Roby Lakatos en Gregor Serban.

Janneke is concertmeester van Lisa Jacobs’ String Soloists, waarmee inmiddels twee cd’s zijn opgenomen met vioolconcerten van Locatelli en Haydn. Deze werden zeer lovend ontvangen.

Ze is hartstochtelijk kamermusicus: Janneke is eerste violiste van The Atlantic Pianotrio, Prisma Strijktrio en Ensemble Lunatree, en ze maakt deel uit van het Tim Kliphuissextet.

Daarnaast is ze regelmatig gast bij het Doelen kwartet, Het Doelen Ensemble, het Nieuw Ensemble en als aanvoerder bij ASKO/Schönbergensemble, het Metropole-orkest en diverse symfonie-orkesten in Nederland.

Ook als solist is Janneke veelgevraagd: ze soleerde o.a. met Amsterdam Sinfonietta, het Ives Ensemble, het Ricciotti Ensemble, het Hollands Vocaal ensemble en kamerkoor Attacca. Recent voerde zij “Memo” van Michel van der Aa voor vioolsolo uit in het 1-daagse festival “De Grote Oversteek” van Lunatree in ‘s Hertogenbosch.

In 2015 bracht Prisma Strijktrio zijn debuut-cd “Voyage” uit met muziek van Jean Cras, Ravel, Ockeghem en verhalen van A.L. Snijders. Naar aanleiding daarvan was Prisma te gast bij diverse radio en televisieprogramma’s (Muziekwijzer, Vrije Geluiden, De Tiende van Tijl).

Op verzoek van Tijl Beckand (presentator De Tiende van Tijl, cabaretier, oud-lama) heeft Janneke samen met The Atlantic Trio, het Nederlands Blazersensemble en Maarten Koningsberger de cd ©Beckand met muziek van diens overgrootvader Charles Beckand opgenomen. Deze cd is dubbel platina geworden.